понеділок, 18 січня 2010 р.

Up /Вперед і вгору /, реж. Боб Пітерсон, Піт Доктер, 2009


Давно хотіла подивитись "Вперед і вгору", дуже давно, але мабуть не надто сильно, судячи з того, що фільм 9 місяців тому був в прокаті і вже від тоді я й хоітла... Приваблювала яскрава обкладинка. І от, подивилась. І залишилась задоволена.
Фільм 2009-го року. Створений Піксаром. Як завжди, як і всі - прекрасно намальований, дуже яскравий і динамічний. Режисери - Піт Доктер (Pete Docter) та Боб Пітерсон (Bob Peterson), відомі також як сценаристи або режисери всіми бачених "Корпорації монстрів", "Волл-і", "Історії іграшок", "В пошуках Немо", "Суперсімейка", "Тачки". Кінокритики дають йому за рейтингом 98% і називають кращим фільмом 2009 року! Навіть "Аватар" отримав 82 томати від славнозвісних критиків на Rotten Tomatoes! Хоча, я б стільки не дала.

Найпереше і найсильніше, що мене привабило - повітряні кульки і ідея прив"язати їх стільки до будинку, щоб той полетів. Хоча, підрахували, що для транспортування стандартного американського котеджу в повітрі необхідно 23 млн повітряних кульок. В фільмі їх число коливалось від 10 до 20 тис. Але все одно це виглядало дуже красиво і захоплюче. Відразу починаєш згадувати дитячі мрії і польоти уві сні...

Головний герой - дідусь Карл Фредріксен. На початку фільму показано всю передісторію, все його життя, адже основні події розвиваються, коли йому вже 70. В його дружини була одна мрія, яку вона так і не здійснила за життя. І дідусь на старості вирішує зробити неможливе - перенести хатинку до водоспаду, як мріяла дружина. І, оскільки, все своє життя він продава кульки (а мріяв стати льотчиком), то ту ці два досвіди поєднались і він привязав о будинку 20 тис кульок, наповнених геліїм і полетів... Цікавим є той факт, що образ дідуся - не просто собі образ, а прототип американського актора Трейсі Спенсера, котрий жив в першій половині 20 століття.

Погодьтесь, схожі!
Мультфільм оригінальний тим, що в ньому історія про старенького дідуся. Не про підлітків, не про тварин чи монстрів якихось, а про звичайного дідуся. Про його відносини з малим бойскаутом Расселом, який сильно ускладнив його подорож. А ще - пес Даг і велика птаха Кевін створюють багато зайвих, проте веселих подій в фільмі. Захоплюють подих сцени зі зграєю собак, кожна з яких зі своїм характером, а також з боями в повітрі. Дуже чітко промальвано у фільмі все до найменших деталей. Піксар тримає марку!

Де дивитись: кінотеатр

Немає коментарів:

Дописати коментар