пʼятниця, 12 березня 2010 р.

Кин-дза-дза!, реж.Георгий Данелия, 1986

Радянська комедійна фантастика. З одного боку - все дуже просто і психоделічно. З іншого - і смішно, і страшно. Ясна річ, що людині не з СРСР фільм не зрозуміти. Та й народженим після '86-го не так вже й легко дається розуміння цих совкових метафор...

Перше, що вбиває в фільмі - насиченість дуже різкими, дратівливими звуками, зокрема повторенням вигуку "ку!". В чатло-пацакському словнику окрім назв деяких предметів є всього два слова, якими вони весь фільм і користуються. Це: "кю" - допустима в суспільстві лайка і "ку" - всі інші слова. Це, до речі з фільму пояснення. Тільки от, чомусь цей чатло-пацакський словник дали аж на початку другої серії... І ще, часто (в теперішньому суспільстві) вживається слово гравіцаппа, в абсолютно різних значеннях. І в цьому фільмі воно є ключовим поняттям - це деталь мотору в міжгалактичному кораблі. Через неї всі проблеми в фільмі (не беручи до уваги міжособистісних).

"Коли в суспільстві немає кольорової диференціації штанів..." - фраза, в якій вся філософія фільму. У них там, на іншій планеті, в іншій Галактиці все дуже просто - колір штанів залежить від становища в суспільстві. Фільм в такий спосіб дуже тонко висміює державний та суспільний устрій.
А кінза, до речі, була в чемодані у скрипаля, разом з іншим непотребом. І коли закінчились цигарки у Володимира Миколайовича він скрутив собі самокрутку з цієї кінзи, закурив і плюнувши сказав - кин-за-за. А Кин-дза-дза - це назва тої іншої Галактики.

З фільмом пов"язано багато цікавих фактів. Цікавий момент з "ку". Коли фільм майже відзняли, до влади в СРСР прийшов К.У.Черненко. Щоб фільм не забороили, автори сценарію вирішили переозвучити слово "Ку", яке співпадало з ініціалами генерального секретаря ЦК КПСС, на якесь інше слово. Придумали декілька варіантів: "Ка", "Ко", "Кы". Поки думали, Черненко не стало. Так слово «Ку» залишилось в фільмі. А ще на одному з кінофестивалів до Г.Данелія підійшов американський кінорежисер і сказав: "Я бачив вашу "Кін-дза-дзу!" Неперевершено! У нас в Америці такі спецефекти дуже дорогі. Не могли б ви нам допомогти зі спецефектами? "Які спецефекти? В нас там не було жодних спецефектів", — здивувався Данелія. " Ну, як які. У вас ж там величезна іржава бочка літає. Хіба це не спецефект". "Звичайно, що ні. Нам в міністерстві оборони дали гравіцаппу дали і тому пепелац в фільмі у нас літає. Напишіть листа в наше міністерство - може вони і вам дадуть гравіцаппу". :)

Де дивитись: вдома (не дуже голосно, проте без зайвого шуму!)

Немає коментарів:

Дописати коментар