субота, 28 листопада 2009 р.

Jimi Hendrix live at Woodstock (1969)

Наближалось день народження Джимі Хендрікса (Jimi Hendrix) і я вирішила, шо гріх буде не віддати йому честь в той день. Хоча раніше не робила нічого подібного. І музики не мала його. І навіть не знала, як негатрономічно він помер. Тому в п"ятницю, 27 листопада, користуючись можливістю швидко і багато всього скачати з інтернету я почала моніторити те, що він залишив по собі. В підсумку: 3 перші студійні альбоми (які були записані за його життя, всі інші записані без нього, бо в 1970 Хендрікс помер, захлинувшись власною блювотою, яку викликало передозування снодіючим), 1 альбом Smash Hits (теж за життя) і відео з вудстоку (Woodstock).

Отже, про Woodstock. Це кіно, звичайно, не ігрове. Проте концерти, які викликали багато шуму завжди цікаво дивитись. 1969 рік. Спочатку йдуть в основному коментарі тих, хто добре знав Джимі. Розповідають про нього, його манери, стиль. Далі - сам виступ Хендрікса на Woodstock.

Для загального бачення картини варто сказати, що сам по собі Woodstock став першим наймасштабнішим рок-явищем і зібрав 500 000 людей. Woodstock відзначився такими вагомим подіями як - закінчення ери хіппі, початок Сексуальної Революції та рух «Шістдесятників».Фестиваль тривав 3 дні (15-17 серпня 1969 року),але хіппі, які зібрались на нього, ще декілька років після того їздили Америкою, насолоджуючись життям, музикою та наркотиками. На фестивалі виступали The Who, Jefferson Airplane, Дженис Джоплин, Джоан Баез, Джими Хендрикс, Grateful Dead, Рави Шанкар, Santana. І не вистпали з певних причин:
- виступ The Doors було відмінено в останній момент. Через Джима Моррісона, бо він боявся, що його можуть вбити;
- промоутеры зв"язались з Джоном Ленноном з проханням виступити The Beatles, але Леннон відмовився. Пізніше він зробив запит на виступ зі своїм новим гуртом - Plastic Ono Band, але йому відмовили;
- на фестиваль також були запрошені Iron Butterfly, але через те, що їх літак застряг в аеропорті виступ довелось відмінити;
- також пропонували виступити Led Zeppelin, Jethro Tull, Бобу Дилану та багатьом іншим, котрі з різних причин не виступили або не погодились.

Виступ ж Джиммі Хендрікса був кульмінаційним і завершував фестиваль. Проте дощ перед тим трохи розігнав людей і сам виступ крім того затримався з вечора неділі до ранку понеділка. Тому публіка зустріла його в складі, в 6 разів меншому, ніж була до того. Його виступ тривав 2 години і це був найдовший в його кар"єрі сет. Справді шкода, що величезна кількість людей, котрі були там, не змогли побачити виступ одного з найталановитіших виконавців. Хендрікс починав виконувати якийсь один трек, що виливалось в півгодинну імпровізацію. Вражає його повна віддача і концентрація, безперервність гри, повна імпровізація. Він грає і двома руками, і однією, і зубами. Його барабанщики по півгодини не зупиняючись б"ють по барабанах. І це все о 9 ранку. Публіка теж не типова. Це я так зараз говорю. Бо за 40 років вона стала агресивною. А тоді, ці благородні, інколи накурені, інколи більш, ніж просто накурені обличчя стоять наче вкопані, дехто в трансі, дехто одиноко танцює, віддаючись ритмам. На той час людей вводило в транс саме видовище, як таке. Раніше вони й уявити не могли про такий масштаб і формат живого рок-концерту. Одним словом, тоді було зовсім не так як зараз. І це варто побачити.

Де дивитись: вдома, з компанією єдинодумців, в димі і з алкоголем

Немає коментарів:

Дописати коментар